Rik van den Bergh, Bert Boeren, Erik Ineke, Marius Beets, Edgar van Asselt

high slide low blow

high slide low blow

Rik van den Berg Bart van Lier quintet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 26 april – JAM Sessie – RIK VAN DEN BERGH – BART VAN LIER 5TET – 14:00-18:00 (Muziekschuur, Abcoude)

Op 26 april vond de derde JAM Sessie van het seizoen 2014/2015 plaats met het kwintet van saxofonist Rik van den Bergh met deze keer Bert Boeren in plaats van Bart van Lier op trombone.

Dit is springlevende muziek .. aanrader voor hardbopfans! – Arne van Coillie, Jazzflits

From every perspective, Rik and Bart’s new CD is a sheer delight from beginning to end!

– Steve Cerra,  JazzProfiles

Dit kwintet is uniek in de geschiedenis van de Nederlandse jazz: niet eerder stonden er trombone en baritonsaxofoon in de frontlinie. Deze bijzondere combinatie zorgt voor de warme en ronde ‘sound’. Op ‘HIGH SLIDE, LOW BLOW’ is te horen hoe trombone en bariton stevig, omfloerst, charmant en vet kunnen klinken. De muzikale wortels van dit 5tet liggen in de bop uit de 50er en 60er jaren, maar de stevige boom die hieruit gegroeid is, is wel degelijk eigentijds. Het repertoire bestaat uit een mix van bewerkte standards en eigen werk. Helemaal in de traditie laat de muziek van het 5tet zich kenmerken door een overweldigend speelplezier.

Door omstandigheden speelt deze keer Bert Boeren trombone en niet Bart van Lier.

Rik van den Bergh – baritonsaxofoon

Bert Boeren – trombone

Edgar van Asselt – piano

Marius Beets – contrabas

Eric Ineke – drums

 

The line-up of the Rik van den Bergh / Bart van Lier quintet is unique in Dutch jazz-history. Never before was there a frontline of trombone and baritone saxophone. Due to this line-up ànd the musicians who play the instruments, the sound of the band is unheard of! Sometimes it is light, sometimes heavy, sometimes hot and sometimes cool .. but always tremendously warm. The band has its roots in the bop of the fifties and sixties but the tree that grows on stage is certainly contemporary. All members of the quintet play together with an enormous amount of love of the music and fun in playing. You see it, you hear it and you feel it!​”

Rik van den Bergh is één van de weinige Nederlandse saxofonisten die zich volledig op de bariton heeft toegelegd. Rik speelde met een veelheid aan grote namen in de jazz, waaronder Teddy Edwards, Peter Ypma, Frits Landenbergen, de Young Sinatras en de Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Hij leidt zijn eigen kwartet Swingmatism waarmee hij ook twee CD’s opnam en waarmee hij op North Sea Jazz stond. Rik is op dit moment ook actief met het trio Triple Word, en heeft samen met trombonist Bart van Lier een kwintet dat onlangs de CD “HIGH SLIDE LOW BLOW” uitbracht. De recensie van deze CD uit Jazzenzo is hieronder te vinden.

 

Programma

14:00 Deur open

14:30 JAM leden spelen in combo´s o.l.v. Rik van den Bergh, Bert Boeren of de overige kwintetleden. Het thema is “Mijn rol als (pianist / drummer / saxofonist / etc.) in het geheel“…

16:00 Pauze

16:30 Concert Rik van den Bergh-Bert Boeren quintet

17:45 Borrel en afsluiting

Combo’s/jammen

Op 26 april  is er gelegenheid voor alle JAM leden om in combo´s mee te spelen. We hebben 3 verschillende ruimtes (met piano) tot onze beschikking, dus kunnen maximaal 3 combo´s samenstellen.

Het is niet nodig maar wel raadzaam je van te voren aan te melden voor de combo’s! We horen vooral graag welke drummers en bassisten aanwezig zullen zijn en vragen drummers hun eigen set mee te nemen.

We zullen ter plekke een aantal Real Book stukken selecteren maar het is in ieder geval raadzaam de volgende stukken voor te bereiden:

– Minority,

– My Romance

– One Note Samba

Rik, Bert en de overige kwintetleden zullen aanwezig zijn om deze jamsessie te leiden en te ondersteunen met ‘tips & tricks’.

Bezetting

Baritonsax: Rik van den Bergh

Trombone: Bert Boeren

Piano: Edgar van Asselt

Bas: Marius Beets

Drums: Eric Ineke

 

Lokatie

De Muziekschuur

Kerkplein 33

1391 GK Abcoude

Parkeren: om de hoek op het parkeerterrein van de Albert Heijn

Rik van den Bergh/Bart van Lier Quintet – High Slide Low Blow

CD-RECENSIE

bezetting: Bart van Lier trombone, bastrompet; Rik van den Bergh baritonsaxofoon; Marius Beets contrabas; Edgar van Asselt piano; Eric Ineke drums.
opgenomen: 5 & 6 april 2013
uitgebracht: december 2013
label: Maxanter Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 53:19
website: www.rikvandenbergh.comwww.maxanter.com
door: David Cohen

Op ‘High Slide Low Blow’ nemen twee lage blazers de frontlinie waar: baritonsaxofonist Rik van den Bergh combineert zijn grommende riet met het warme koper van trombonist Bart van Lier en brengt elf swingnummers ten gehore in een binnen Nederland unieke bezetting. Beide blazers bewijzen dat het spelen van voortijlende bebop allerminst voorbehouden is aan de trompet en de hogere alt- of tenorsaxofoon.

Het is drummer Eric Ineke die aan de plaat de aftrap geeft, voordat de blazers na vier maten het thema van ‘Early Bird’ inzetten en ook bassist Marius Beets en pianist Edgar van Asselt invallen. Die laatste twee droegen aan het album zes composities bij en Beets tekende daarnaast voor de opname en mastering van de plaat. Hoewel hij zijn eigen contrabasspel vooral tijdens zijn solo’s wat erg zacht heeft gezet, is het geluid van de cd verder feilloos en komt de unieke klankkleur van het kwintet goed naar voren.

‘High Slide Low Blow’ bevat een afwisseling van snelle bebop en nummers in een gemiddeld tempo, die licht gespeeld worden maar ongemeen hard swingen. Neem het tweede stuk ‘Exotic Vibes’: een bluesachtige riff van pianist Van Asselt zet samen met een stuwende lopende bas van Beets de toon voor een aanmoedigende, maar nergens opjuttende swingbeat met snaredrum en trommel van drummer Eric Ineke. Het thema van de blazers ligt goed in het gehoor en de timing is tot en met de slotfrase ontspannen.

De lichte tred is ook te horen op swingnummers als Joe Hendersons ‘Step Lightly’ en op Thad Jones’ ‘Three and One’, waar Beets zich in het thema op de contrabas bij de twee blazers aansluit, en zich onder de trombonesolo van Van Lier ook op zichzelf een zeer creatief begeleider betoont.

Een bijzonder moment op ‘High Slide Low Blow’ ontstaat wanneer Van Lier zijn ‘slide’ tijdelijk voor de bastrompet verruilt en samen met Marius Beets een duo-uitvoering van de standard ‘Polkadots and Moonbeams’ ten gehore brengt. Het is een bijzonder eerlijke uitvoering, die direct de aandacht grijpt zonder zich aan de luisteraar op te dringen. Ook Rik van den Bergh excelleert op de door Ben Webster beroemd geworden ballade ‘Chelsea Bridge’.

Met een pakkende titel als ‘High Slide Low Blow’ belooft het Van Lier/Van den Bergh-kwintet prachtige muziek en deze belofte maakt de groep waar. Van nagenoeg alle stukken spat het speelplezier af; in dat opzicht is het vrij ongeïnspireerde ‘Early Bird’ als openingsnummer een wat ongelukkige keuze geweest. De rest van de fenomenale swingplaat maakt dat echter, samen met het opbeurende ‘It Could Happen To All Of Us’ en het vederlichte slotstuk ‘Sue’s Blues’, meer dan goed.

The line-up of the Rik van den Bergh / Bart van Lier 5tet is unique in Dutch jazz-history. There was never before a frontline of trombone and baritone saxophone. Due to this line-up ànd the musicians who play the instruments, the sound of the band is unheard! Sometimes it is light, sometimes heavy, sometimes hot and sometimes cool .. but always tremendous warm. The band has its roots in the bop of the fifties and sixties but the tree that grows on stage is certainly contemporary. All members of the quintet are playing together with an tremendous amount of love for the music and fun in playing. You see it, you hear it and you feel it!​

Bart van Lier trombone – is one of the most important European trombone player of his generation. He started as a studio musician, developed himself as leading soloist and became an important mentor of a complete trombone generation later on. As a jazz-improviser he combines delicacy with sophisticated technique and a sense of adventure. None of his solos is the same and every improvisation is like jumping of a cliff. At this moment Bart is a member of the Metropole Orchestra and the Masha Bijlsma Quintet.

Rik van den Bergh baritone saxophone – is one of the few Dutch saxophonists who dedicated himself completely to the baritone only. His playing is rooted in that of Pepper Adams. Rik had his own baritone/organ-quartet Swingmatism for years and was seated in theYoung Sinatras and the Rotterdam Jazz Orchestra. His most recent recording is Reserge, a tribute to the legendary Serge Chaloff. At this moment he is also musically active with his trio (with Durk Hijma and Frans van Geest).

 Edgar van Asselt piano – is a very versatile piano player. He toured and recorded with ex-Blakey tenor saxophonist David Schnitter. Their album Penpals received great reviews by press and audience alike. He also toured with Tango Extremo / Gustavo Mozzi and percussionist Fucunda Guevara. For a few years Edgar was the pianist of the Young Sinatras. He toured with trumpeter Philip Harper and played with Bob and Chuck Findley among others.