Zoals Boy Edgar

‘Zoals Boy Edgar’

Andere jazzmusici ontmoeten en muzikaal het beste uit elkaar halen. Voor de niet-beroeps jazzmusici is dat minstens zo belangrijk als voor professionals. Maar waar en hoe kun je die gelijkgestemde zielen ontmoeten?

De amateur-jazzpianisten Harald Walkate (manager bij Aegon) en Feyo Sickinghe (consultant) constateerden dat de mogelijkheden niet voor het oprapen liggen. “Vaak is het voor mensen met drukke banen lasting om gelijkgestemden te vinden met wie ze op een goed niveau kunnen musiceren. Ze willen graag, maar zoeken ook een podium waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Als je zo’n ontmoetingsplek creëert en je koppelt het aan professionals die concerten en workshops geven, ontstaat er een basismodel dat uit 4 elementen bestaat: iets leren, luisteren, netwerken en muziek maken”, vertelt een enthousiaste Sickinghe. De twee pianisten richtten in 2013 de stichting Jazz Ambassadors Meetings Nederland op, kortweg JAM Nederland, om het model in de praktijk uit te testen. Met succes. Walkate: “Inmiddels hebben we 85 leden. Vier keer per jaar komt een deel van hen bij elkaar. Iedere keer hebben we een ander thema op basis waarvan we muziek gaan maken. We vormen dan een aantal combo’s van mensen die ongeveer op een gelijk niveau spelen en de eerste 2 uur gaat ieder combo met het thema aan de slag. De professionele musici die we inhuren begeleiden de combo’s. De middag wordt afgesloten met een concert van de professionals.

Oktober jl. kwam Tineke Postma met haar kwartet. Tineke en haar kwartetleden hebben allemaal een combo onder hun hoede genomen. Het thema was ‘Modale Jazz”.

JAM heeft al veel professionele jazzmusici te gast gehad o.a. Dick de Graaf, Hans Mantel, Frank Carlberg/ Gerard Kleijn, De Houdini’s, Loet van der Lee, Bart Wirtz, Edgar van Asselt/Jorge Vistel, Bert Boeren/Rik van den Bergh, Tineke Postma en Berend van den Berg

JAM zit nu in het derde seizoen en heeft een groot netwerk opgebouwd. De leden zijn inmiddels zo enthousiast dat ze zelf nieuwe leden werven. Walkate: “Er zitten echt goeie muzikanten bij, verdeeld over allerlei niveaus. Als ik een invaller nodig heb voor een optreden van mijn eigen kwartet kan ik een greep in het bestand doen en vind ik altijd wel iemand.” Deze spin-off van extra optredens maakt het JAM-netwerk extra aantrekkelijk voor jazzhobbyisten met een stevige ambitie zoals Walkate en Sickinghe. Zij spelen in verschillende eigen orkesten en treden regelmatig op. Walkate: “Wij spelen graag en veel maar hebben niet de struggle om het hoofd boven water te moeten houden die de professionele muzikant wel heeft. Onze manier van muziek maken lijkt meer op de manier waarop Boy Edgar de jazzmuziek beoefende. Hij was arts maar tegelijkertijd ook een fanatiek jazzmusicus.” Volgens Sickinghe doet de werkwijze van JAM denken aan het verleden. “Wat wij doen sluit aan bij hoe de jazzmuziek ooit begonnen is: de Village Vanguard was een kleine jazzclub waar concerten plaatsvonden en leden uit het publiek mee konden spelen. Die jazzbeleving is er ook bij onze bijeenkomsten.” Bij JAM zijn ze niet bang dat ze de markt voor hun professionele collega’s verstoren. Sickinghe: “We willen steeds nieuwe concepten bedenken en tegelijkertijd professionals voldoende emplooi geven. Wij werken juist aan nieuwe optreedmogelijkheden voor professionals en betalen hen uit eigen zak.” Er zit wel een grens aan de groei van JAM. Sickinghe: “In de huidige opzet kan JAM doorgroeien tot 100 leden. Als de groei doorzet gaan we een JAM Noord, Oost en Zuid met eigen podia oprichten. Professionele jazzmusici kunnen dan een tournee maken langs die afdelingen. Ook denken we aan een landelijke JAM-dag met een diner na afloop.” Walkate ziet niet op tegen het extra organisatorische werk dat deze plannen met zich meebrengen: “Als amateurmusicus worstel je met de balans tussen werk, hobby en privéleven maar we genieten er ook van. Zo zit ik ook in het bestuur van het Calefax-ensemble; Feyo is voorzitter van Clazz Music en wordt per 1 januari a.s. de nieuwe directeur van het Prinses Christina Concours. We hebben een druk maar geïnspireerd leven.

Gepubliceerd in Muziekwereld December 2015

Auteur: Anita Verheggen