1 oktober: Ben van Gelder en Reinier Baas

Gitarist Reinier Baas en saxofonist Ben van Gelder stonden de afgelopen jaren meer dan 150 keer samen op het podium, maar blijven elkaar het vuur aan de schenen leggen. Zij werkten samen met onder meer het Metropole Orkest en in een trio met drummer Han Bennink. Als duo gebruiken zij een uiteenlopend repertoire van onder meer Thelonious Monk en Duke Ellington als uitgangspunt voor improvisatie, maar spelen zij voornamelijk eigen composities. Hun muziek ontstaat grotendeels ter plekke, maar verliest nooit de schoonheid, vorm en lyriek uit het oog.

Ben van Gelder en Reinier Baas komen op 1 oktober bij JAM Nederland voor een workshop ‘Kobranie’. Ook zullen zij meer vertellen over improviseren in een lezing én geven zij een concert.

Reinier Baas
Reinier Baas wordt gezien als één van de belangrijkste aanjagers van een nieuwe lichting Nederlandse jazzmusici. Het tijdschrift Jazzism noemde hem “de ongekroonde koning van de hedendaagse jazz” en “een adembenemend talentvol gitarist”. Hij tourde in Japan, Nieuw-Zeeland, Australië en Europa met zijn kwintet ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’, dat door de Volkskrant ‘het hipste en spannendste jazzbandje van Nederland’ werd genoemd. Zijn tweede plaat, ‘Mostly Improvised Instrumental Jazz Music’, werd in 2013 bekroond met een Edison. In 2015 schreef het North Sea Jazz Festival een vrije compositieopdracht aan hem uit. Het resultaat was ‘Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix’, een ‘grotendeels instrumentale opera’ die in 2016 uitkwam in een samenwerking met striptekenaar Typex. “Een overrompelende en surrealistische muzikale ervaring”, aldus het Nederlands Dagblad.

Ben van Gelder
Ben van Gelder (1988) wordt al sinds het begin van zijn professionele carrière bestempelt als een nationaal, maar ook internationaal megatalent. Als tiener won hij belangrijke prijzen waaronder het Prinses Christina Concours (2003), De Stan Getz/ Clifford Brown Fellowship (2005) en de Deloitte Jazz Award (2007). Van Gelder woonde bijna 10 jaar in New York waar hij samenwerkte met musici van wereldformaat. Met zijn vaste kwintet produceerde hij drie albums die door de Nederlandse pers met bewondering werden ontvangen. Zijn meest recente CD is het product van een felbegeerde compositieopdracht verstrekt door de Jazz Gallery, een belangrijke broedplaats in New York. Among Verticals ontving vijf sterren in De Volkskrant (“één van de mooiste jazzplaten van het jaar”) en het NRC (“rechtstreeks de diepte in met elegantie, precisie en verbeelding”). Het album werd gepresenteerd tijdens een tournee in acht landen. Recentelijk is Ben van Gelder aangesteld als hoofdvakdocent bij het Conservatorium van Amsterdam.

Je vindt alle informatie over de Kobranie-methode op de site van de Stichting Kobranie.